dinsdag 3 juni 2014

Beef Stroganoff - Easy Verona version!

Wooeeeeiiiii, ja hoor ja, ik heb een nieuwe favoriet met avondeten...


Beef stroganoff

Oww mensen dit is zo lekker, maar nee echt, serieus, echt waar, meen je dat nou? Hou 's op! Ja écht...



Super lekker met rijst, pasta of aardappeltjes en niet eens super moeilijk te maken en lekker snel klaar!

Weer eens wat anders dan macaroni of spaghetti carbonara of bolognese echt een aanrader mensen, als ik een vampier zou zijn en mensen kon dwingen iets te eten, dan zou dit het zijn.....


Dus hup de keuken in! Waar wacht je nog op ;-) DWINGGGGGGG
(vergeef me, zit momenteel helemaal in de Vampire Diaries en Twilight)

Ik ben eens op zoektocht gegaan naar dit gerechtje om te zien waar het vandaan komt en hoelang dit al word gegeten en ik was oprecht verbaasd. 

Het recept stamt waarschijnlijk ergens uit de 19e eeuw. In een kookboek van Elena Ivanovna Molokhovets uit 1861 wordt voor het eerst melding gemaakt van een recept genaamd "Vlees a la Stroganoff" waarbij de bereidingswijze van de saus op het tegenwoordige recept lijkt. In 1890 werd in Sint-Petersburg een kookwedstijd gehouden waarbij de winnaar stroganoffsaus had gemaakt.
Het recept is vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov. Deze familie was tijdens het Keizerrijk Rusland, naast de Tsarenfamilie, zeer machtig. Ze hebben een groot deel van de verovering van Siberië voor hun rekening genomen. Naar welk lid van de Stroganofffamilie het recept vernoemd is, is niet duidelijk.
Na de Russische Revolutie werd het recept door gevluchte Russen in China en de westerse wereld geïntroduceerd.

Leuk om te weten hé? Dit heb je nodig om dit lekkers te maken... Het is een winnaarsrecept dus ook ideaal voor het aankomende WK? Offfff...liggen de troeven dan meer in het Russische team? Hmmm.... 

Ingrediënten:


  • 4 Biefstukjes (van goede kwaliteit);
  • 1 Bakje kastanje champignons;
  • 1 Ui, gesnipperd;
  • 2 Teentjes knoflook fijn gesneden;
  • 1 Blikje Tomatenpuree;
  • 1 Bekertje Crème Fraîche;
  • 350 ml. Runderbouillon;
  • 2 tl. Dijon Mosterd;
  • 2 tl. Paprika poeder pikant;
  • 2 el. Bloem;
  • Peper/Zout;
  • 2 Paprika's in dunne reepjes rood/geel;
  • Verse Peterselie;
  • 2 tl. Worchesteshire Sauce;
  • 1 t. Sambal;
  • Braadboter.
Bereiding:

  1. In een koekenpan met wat olie of braadboter en hierin je champignons sauteren (met weinig olie bakken). Voeg na ca. 5 min. de ui en knoflook toe. Breng op smaak met peper en zout. Bak dit lekker goudbruin, zet dan het vuur uit en laat even in de pan staan.
  2. Peper/Zout je biefstuk en snijd deze in reepjes. Bak in een stoofpan je biefstuk reepjes mooi goudbruin, voeg je paprika toe en bak kort mee.
  3. Voeg je tomatenpuree, sambal, worchesteshiresauce, mosterd, paprikapoeder en bloem toe en bak deze ca. 5 min met je biefstuk mee.
  4. Voeg 350 ml. bouillon toe (TIP:ik kook mijn pasta altijd in water met een bouillonblokje en als ik dit op zet om te koken doe ik extra water in de pan voor de saus) of gebruik zoveel bouillon tot je je saus een mooie dikte vind hebben. Zet het vuur zachtjes, evt. met vlamverdeler. Vanaf nu moet je saus warm blijven en niet verder garen!
  5. Kook je rijst/pasta/aardappeltjes volgens instructie.
  6. Als laatst voeg je crème fraîche toe aan je saus en voeg je je champignon/ui/knoflook mengsel toe aan je saus. Omspatelen en serveren met vers gesneden peterselie!
- Eet Smakelijk - 

3 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hihihi, ja die zou je natuurlijk nog "gewoon" kunnen toevoegen! Ik vind hem zo echt heel erg lekker mis de wodka niet en met kinderen kook ik liever zoveel mogelijk zonder alcohol!

      Verwijderen