donderdag 10 oktober 2013

Strooptaart

Dit receptje is van Gordon Ramsay en zó verrassend, écht wat anders maar zeker doeltreffend!

Een beetje vreemd......maar zó lekker!

Van mijn lieve buurvrouw leende ik het boek "Gordon Ramsay's Pub Food" en daar stond deze heerlijke taart in, toen ik het boek weer terug kwam brengen en enthousiast vertelde over de lekkere soep die we gegeten hadden en puddings bladerde ze er zelf ook weer enthousiast doorheen en bleef hangen bij deze taart, zwanger, vol hormonen en zin in zoet, vertelde ze enthousiast dat ze déze specifieke taart morgen ging maken en ik moest dan maar komen proeven...héél rot natuurlijk!

Bron foto: caperfrasers
In eerste instantie sprak het me zo niet aan, stroop en taart, ik denk gelijk aan pannenkoeken en kleverige bedoelingen, maar écht dit was zo ongelooflijk lekker! Zó anders maar zó lekker!

Eerlijk, ik zeg gewoon maken deze taart! Je weet niet wat je meemaakt!

Ingrediënten:

  • 300 g Zoet deeg (zie 'basisrecept zoet deeg' onderaan het recept);
  • 450 g Maple Syrop (Ahorn Siroop in de supermarkt vaak bij de reform artikelen te vinden);
  • 85 g Witbroodkruim;
  • Schil en sap van 1 citroen;
  • ½ tl. Gemberpoeder;
  • 60 g Gesmolten boter;
  • 3 grote eidooiers;
  • 70 ml Room;
  • ½ tl. Donkere stroop.

Serveren met geklopte slagroom maar véél lekkerder wat crème fraîche!!!!


Bron foto: delightfulrepast

voorbereiden

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een grote cirkel van 3 mm dik. Leg het deeg in een ronde, ondiepe taartvorm met losse bodem van 23-24 cm doorsnee en laat een stuk over de rand hangen. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 190 °C.

Bekleed de deegvorm met bakpapier en strooi bakbonen of keramische knikkers in de vorm. Bak het deeg 15-20 minuten, tot de zijkant licht goudbruin en stevig is. Verwijder het papier en de blinde vulling, en bak de vorm nog 5 minuten, of tot de bodem gaar is. Snijd het nog warme deeg langs de randen bij. Zet de oventemperatuur op 140 °C.

bereiden

Maak de vulling: leg de fles golden syrup enkele minuten in een kom heet water, zodat de stroop warm wordt. Meng het broodkruim, de citroenrasp en het gemberpoeder in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk de warme stroop in het kuiltje en voeg de boter, eidooiers, room, donkere stroop en het citroensap toe. Roer goed.

Schenk de vulling in de deegvorm. Bak de taart 30-40 minuten, tot de bovenkant net stevig is, maar het midden nog enigszins slap aanvoelt wanneer u de vorm voorzichtig heen en weer beweegt. Laat de taart volledig afkoelen. Snijd de taart in punten en serveer er slagroom of crème fraîche bij.

extra benodigd

Taartvorm met losse bodem (Ø 23-24 cm), bakpapier, bakbonen of keramische knikkers.

TIP

Deze onweerstaanbare strooptaart wordt nog lekkerder als u hem een dag laat staan, zodat de heerlijk smeuïge vulling in het broodkruim kan trekken. Serveer de taartpunten met geklopte slagroom of crème fraîche, als tegenhanger voor de zoete vulling.' - Gordon Ramsay

basisrecept zoet deeg

Voor ca. 500 g deeg. Meng 125 g zachte ongezouten boter (op kamertemperatuur) en 90 g fijne tafelsuiker in een keukenmachine tot ze net gemengd zijn. Voeg 1 groot ei toe en meng dan 30 seconden. Strooi 250 g bloem erbij en meng enkele seconden, tot er een net samenhangend deeg ontstaat (meng niet te lang, want dan wordt het deeg taai). Voeg een eetlepel ijskoud water toe als het deeg te droog is. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en maak er een platte schijf van. Wikkel het in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast, voordat u het uitrolt.

-Geniet ervan! Een taart zoals geen andere taart-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten